Hjalmar och Hilda

När man sitter med släktforskningen i början så går man igenom så många av sina närmaste släktingar som man känner till. Nästa steg blir ju naturligt att man frågar de som lever om vad de känner till. Allt för att komma tillbaka till 1800-talets slut så att man kan börja leta i kyrkböckerna.

Min farfar hade två syskon, hans mamma hette Hilda Henriksdotter och pappan hette Hjalmar Emanuelsson. Han hade en syster som hette Rosa och en bror som hette Alf. Födelsedatum fanns för allihop och vi visste att Alf hade emigrerat till andra sidan Atlanten.

När jag satt och pratade med min pappa och tittade på lite bilder så dyker det plötsligt upp ett foto på min farfar som liten. Det var ett familjefoto med alla sex i familjen. Hmmmmm, vänta nu lite. Det fanns sex personer på bilden men min farfar hade bara två syskon. Dessutom skulle min farfar vara den som satt i knät på sin mamma. Här var det något som inte stämde.


Familjen Emanuelsson

Min farfar var äldst men på bilden var den personen som satt i sin mammas knä yngst. Det blev ju ganska lätt att konstatera att den som satt i sin mammas knä var Alf och pojken som stod brevid var Henry, dvs min farfar. Men i mitten av bilden står det två flickor. Den ena måste vara Rosa men vem är den andra flickan?

Flickan är helt okänd för min pappa och efter så mycket letande som möjligt så drar vi slutsatsen att hon måste ha dött som liten.
Nya register mellan 1898 – 1937

Under 2008 dök det upp möjligheten att se nya register mellan åren 1898 – 1937 på nätet. Under Släktforskardagarna i Malmö så köpte vi ett provabbonemang hos SVAR för att se om det fanns något intressant.

När vi kom hem så slängde jag mig på datorn och började titta runt. Så efter ett par dagar så kommer jag fram till min farfar i SCBs listor så får jag lite hicka. På min farfars födelsenotis står hans mamma Hilda som moder men som fader står det okänd. Jag hoppar vidare och letar upp Rosa som även hon har en okänd fader. Till slut hittar jag också Alf men hans fader är känd och det är Hjalmar som är pappa till Alf.

Som det ser ut just nu så är alltså Hilda min farfars mor men Hjalmar är inte min farfars far. Så vem var min farfars far och vem är flickan på bilden?
Jul och ADOnline

Arkiv Digital erbjöd fri tillgång till sin onlinetjänst ADOnline mellan jul och nyår 2008. Så jag hoppade på detta och satt och tittade runt.

Sen fick jag en liten tanke. Flickan på bilden borde vara född efter 1907 men innan 1912. Hennes syster föddes 1910 så i runda slängar borde hon vara född 1908, 1909 eller 1911. Men eftersom familjen flyttat från Haga till Domkyrkoförsamling och vidare till Gamlestaden så borde den största chansen att finna henne i Gamlestaden. Bilden måste tagen efter 1912 eftersom Alf finns med på den.

I ADOnline hittade jag kyrkoboken Göteborgs Gamlestad F:3 som listar döda mellan 1909 – 1919. Så jag började helt enkelt leta sida upp och sida ner från 1914 och framåt. (Jag valde 1914 eftersom Alf såg ut att vara ungefär ett år gammal på bilden och då skulle det vara enkelt att gå tillbaka och gå bakåt istället). När jag kom fram till sidan 139 så fick jag svar på min fråga.

Flickan på bilden heter Anna Margareta Emanuelsson. Hon föddes 25/11 1908 och dog den 27/11 1915.
Hilda Henriksdotter

Hilda hade (minst) fyra barn.
Erik Bertil Henry

Hilda flyttar från Haga till Domkyrkoförsamlingen i februari 1906.
Anna Margareta

Hilda flyttar från Domkyrkoförsamlingen till Göteborgs Gamlestad februari-mars 1908 (utflyttning den 18/2, inflyttning den 6/3). Anna Margareta är född den 25/11 och om man går nio månader tillbaka så hamnar man på den 25/2 vilket är mitt i flyttperioden.

I skrivande stund är fadern inte känd eftersom själva födelsenotisen inte är funnen.
Sigrid Märta Rosina

Den enda informationen som finns är att faderna är okänd och att hon är född i Göteborgs Gamlestad.
Alf Helge Emanuel

Enligt kyrkoböckerna är Hjalmar fadern.
Fler barn?

Är Hilda en förstföderska vid 34 års ålder?

Hon föder fyra utomäktenskapliga barn mellan 34 och 39 års ålder. (Även Alf är född utom äktenskapet eftersom Hilda och Hjalmar aldrig var gifta.)

I detta resonemang finner jag det som möjligt att det finns barn som är födda tidigare.

Det mesta tyder på att Hjalmar kommer in i bilden först runt 1910-11. Vid Alfs födelse är Hilda 39 år gammal och Hjalmar är 28 år gammal.
Hilda flyttar

Även om ”Hilda flyttar” låter som en titel på en barnbok så känns det som ett perfekt namn på den idé som poppade upp i mitt huvud natten till den sista dagen på 2008.

Jag har vid några tillfällen tittat på hur Hilda flyttat runt för att slutligen hamna i Göteborg men måste erkänna att jag aldig gjort något direkttappert försök till att få fram den absoluta sanningen. Oftast har jag stoppat för att kyrkböckerna på nätet inte existerat.

Men under natten till nyårsaftonen 2008 så startade tankarna på om Hilda hade fler barn än de fyra som fanns på den där bilden.

Jag vet så pass mycket att Hilda flyttar från Haga till Domkyrkoförsamlingen i februari 1906. Men i dagsläget finns det inte så mycket kyrkböcker att jobba med så att man kan följa henne hur hon kom till Haga.

Vid något tidigare försök så hade jag för mig att Hilda dök upp i Torsby eller Lycke i mitten av 1890-talet. Men för att få riktig ordning på allt så började jag titta tillbaka från hennes födelse och framåt.

Vi börjar då i Sillerud AI:32 på sidan 227 (Gyltenäs) där Hilda för första gången dyker upp som oäkta dottern till Anna Stina Svärd. I samma bok skiljs Hilda från sin mor och står som vårdebarn till torparen Henrik Johannesson. I Sillerud flyttar hon från Gyltenäs till Forsbyn vidare till Svensbyn och senare till Torgelsbyn. 1891 flyttar Hilda till Torrskog (Gustafsfors) för att jobba som piga.

Efter knappt två år i Torrskog så kommer en ny detalj upp som jag inte sett innan och som startar en hel massa tankar i mitt huvud. Hilda flyttar enligt flyttlängden i Torrskog (B:2 sidan 201) i april 1893 till Norge, Holand.

Min pappa har berättat om hur han följde med sina föräldrar till Norge i slutet av 40-talet och hur de besökte någon släkting där. Fram tills nu har jag förutsatt att de släktingar som fanns i Norge var Hildas halvsyskon (på moderns sida) som emigrerade till Norge. Men nu blossar istället frågan upp om det inte är frågan om att Hilda fick barn i Norge.

Min pappa fick vid ett av dessa besök en barnbok där det står en text i var den kommer ifrån. Jag har hela tiden utgått ifrån att detta är någon halvt avlägsen släkting. Men det kan ju faktiskt vara ett spår till en av min farfars syskon.
Tant Agnes

I boken ”DOVEN-LASSE” som min pappa fick när han var på besök i Norge finns följande inskription gjord av min farfar:

Vid ett möte med min pappas kusin Käth den 15 juli 2009 så fick jag veta att ”Tant Agnes” var svärmor till min farfars yngre bror, Alf. Alf var gift med en norsk kvinna, Ing-Marie, som han emigrerade till Kanada tillsammand med. Ing-Maries mor hette Agnes och det var alltså hon som gav min pappa boken när de var på besök.

En intressant berättelse är att min pappa minns att han gick med en tant ut och handlade. Vid den här tiden var det ransonering på diverse varor i Norge. Trots detta använde tant Agnes sina ransoneringskuponger och köpte (eller bytte till sig) boken till min pappa. En annan sak som min pappa minns är spårvagnarna som gick förbi alldeles utanför. De var färgglada i en massa olika färger och var även fulla med reklam. Detta var ju inte alls fallet med spårvagnarna i Göteborg så det gjorde intryck på honom.