Hitta din födelsetid

Ibland kan det vara intressant att av olika anledningar få redan på när på dygnet du är född. Det man behöver veta är var man är född samt vad modern hette (ett plus är att veta hennes personnummer).

Det finns två alternativ att följa upp. Antingen letar man reda på journalen för modern eller så söker man i födelseliggaren för sjukhuset.

Det första man gör är att ta kontakt med sjukhuset där man är född och ber att få komma i kontakt med ”rätt” avdelning. När man väl hittat rätt person så ber man helt enkelt om att få reda på uppgiften om när man föddes. (Man kan ju lika gärna ta reda på längd, vikt och den typen av uppgifter samtidigt.)

Om modern har fött fler barn på ändra sjukhus efteråt så kan journalen mycket väl ha flyttats och då får man spåra den vidare på det nya sjukhuset.

Men alla sjukhus bör ha en födelseliggare där de grundläggande födelseuppgifterna registreras. Denna förvaras i regel i sjukhusets arkiv.

Den 20/4 2012 gjorde jag ett försök att få reda på min egna födelsetid. Jag visste att jag var född i Vasa församling så sannolikheten var ju rätt stor att jag var född på Sahlgrenska sjukhuset. Klockan 13.08 ringde jag till Sahlgrenskas växel som berättade att deras uppgifter lagrades av  Regions- och Stadsarkivet i Göteborg. Jag fick även ett telefonnummer, 031-7015000, som jag ringde direkt. Personen som jag pratade med på arkivet frågade mig om mitt namn och personnummer samt min mammas namn och hennes personnummer. Sedan förklarade han att de skulle behöva leta fram journalen och sedan skulle de ringa upp mig.

Klockan 14.03 ringde en trevlig kvinna upp från Stadsarkivet och meddelade mig om min födelsetid, 12.07.

Så på mindre än en timma lyckades jag få fram min födelsetid.