Hitta personer för en skolåterfräff

Skolåterträff

Vad hände egentligen med skolkamraterna efter att man gått ut skolan? Var bor de idag och hur får man tag i dem?

Gemensamt för alla varianter är att man kan vända sig till Skattemyndigheterna för att få hjälp med att söka upp en eftersökt person. Men då måste man å andra sidan känna till personnumret på den personen som man söker efter vilket kan vara lite klurigt.

Födda på 90-talet eller senare

Är personen född efter november 1990 så får man idag helt och hållet ställa sin tillit till att man kan hitta denne på hitta.se, Eniro eller på Ratsit.

Fallgroparna här är om personen har hunnit gifta sig och byta efternamn samt att personen ännu inte är upptagen hos Skattemyndigheterna (dvs icke myndig utan att ha deklarerat inkomst).

Minns man födelseår och födelsedag så är det lite enklare. Då kan man göra en avancerad sökning på Ratsit och ange förnamn samt födelsedatum.

 

Födda på 80-talet

Är personen född på 80-talet och var skriven i Sverige i november 1990 så kan man hitta denna i databasen Sveriges befolkning 1990. I detta register finns uppgifter om namn och adress samt vilka personer som var skrivna på samma adress. Genom att söka sig fram till ”rätt” person så kan man få reda på personens födelseår och födelsedatum. Dessa uppgifter tar man sedan med sig till Ratsit där man gör en avancerad sökning på förnamn och födelseuppgifterna.

Födda på 70-talet

För personer som är födda på 70-talet så behöver personen ha varit skriven i Sverige i november 1980 eller i november 1990 för då kan man gå in i databaserna Sveriges Befolkning 1980 eller Sveriges Befolkning 1990 för att söka rätt på personen. I databaserna finns uppgifter om namn och adress samt vem som var skriven på samma adress. Men när man hittar ”rätt” person så kan man få reda på födelseår och födelsedatum för personen och med hjälp av dessa uppgifter så kan man gå vidare till Ratsit och göra en avancerad sökning.

Födda på 60-talet

På samma sätt som för födda på 70-talet eller 80-talet så kan man använda sig av databaserna Sveriges Befolkning 1980 och Sveriges Befolkning 1990. Men här finns ytterligare en databas, Sveriges Befolkning 1970, som innehåller personer som var skrivna i Sverige i november 1970.

Med hjälp av dessa databaser så får man fram födelseår och födelsedatum vilket man tar med sig till Ratsit där man gör en avancerad sökning.

Födda på 50-talet eller tidigare

Om personen är född på den senare delen av 50-talet så kan man använda samma taktik som för de som är födda på 60-talet. Man kan även chansa lite och hoppas att personen som man söker fortfarande är boende i föräldrahemmet i november 1970 för då man man hitta dem i Sveriges Befolkning 1970 och sedan gå vidare till Ratsit och göra en avancerad sökning.

Om man hittar personen i en databas men inte hos Ratsit?

Här finns det ju ett antal olika anledningar

  • personen har skyddad identitet
  • personen har lämnat landet och är inte längre skriven i Sverige
  • personen har avlidit. (Om dödsfallet skedde 2009 eller tidigare så kan man söka en bekräftelse på detta i databasen Sveriges Dödbok 5 – 1901-2009)

Sedan finns ju givetvis möjligheten att uppgifterna i de databaserna som man sökt i innehåller felaktiga uppgifter.