Anforskning eller stamforskning

Inom släktforskningen så finns det två huvudsakliga sätt att forska på när man inriktar sig på personer och dess släktskap. Antingen utgår man från en person och sedan följer man dess föräldrar tillbaka i tiden, så kallad anforskning. Eller så utgår man från en person och följer barnen och dess barn osv, så kallad stamforskning eller ättlingsforskning.

Men ibland kan det också vara intressant att smyga sig ut åt sidan om man säger så och forska på ingifta personer och dess släkt. Det viktigaste är att man inte tappar fokus på det man egentligen känner att man har som mål med forskningen.

Vem har då facit för vad som är rätt typ av forskning för just dig? Jo, det svaret är rätt enkelt. När du själv hittar en form av forskning som ger dig tillfredsställelse så är du på rätt spår. För något egentligt rätt eller fel finns inte.