Släktforskning i färg på nätet via Arkiv Digital

Det är något speciellt med släktforskning i färg på nätet. Det går nästan inte att jämföra svartvita bilder som kanske till och med i original är fotograferade på 60-talet med nytagna digitala bilder i färg.

Redan för fyra år sedan så bytte jag till Arkiv Digital och kunde helt plötsligt läsa vad som stod i vissa gamla kyrkböcker. Ett tydligt exempel hittade jag i de tidiga böckerna från Falkenberg när jag skulle hitta Hans Georg Grimbeck. I de tidigare svartvita onlinekällorna så var dessa böcker i det närmaste oläsliga och om man hade tur så kunde man som oinvigd i äldre skrift kunna gissa sig till vad vissa namn skulle kunna vara om man visste vad man letade efter. Men när jag fick upp samma sidor fast i färg så trodde jag först inte att det var samma underlag. Nu kunde jag relativt enkelt läsa vad det stod och på så sätt säkerställa det jag tidigare gissat mig till samt i något fall även avfärda framgissade felaktigheter.