Koleraepidemin 1834

Nu har jag startat upp ett nytt litet projekt. Jag råkade i förra veckan snubbla över en händelse som jag fastnade väldigt stark för. Det var i ett program på SVT där man pratade om när koleran kom till Sverige 1834 och framför allt så pratade man om hur en man vid Anders Collberg var den som insjuknade i Göteborg och sedan förde med sig smittan till Jönköping. Hela inslaget där man berättade om koleran var över på några sekunder men det hela satte sig och jag blev intresserad av att titta närmare på.

Så min tanke är att påbörja en liten släktforskning runt de personerna som annars ofta hängs ut nästan som syndabockar. Dessutom tittade jag runt på nätet och kunde konstatera att i princip ingen har med varken Anders Rydberg eller Anders Collberg i sin släktforskning.

Nu är forskningen i sin begynnelse så det kommer att komma till betydligt många fler men själva släktforskningen runt detta hittar man här http://www.bytecode.se/genwork/kolera1834/